färska rödbetor
AVGIFTA LEVERN

Har du ätit för mycket skräpmat så kan inte levern längre göra ett bra jobb med att göra sig av med det onyttiga i kroppen. Då är det läge att avgifta levern så att den kan avgifta oss. 

Varje gång vi äter mat så måste vår lever arbeta hårt. Speciellt om du har ätit för mycket mat och mat som inte är bra för oss. Det som då händer är att inflammatoriska signaler skickas till levern och säger åt levern att samla på sig fett som inte får plats i kroppens vanliga fettvävnad. Då kan inte kan sköta sitt vanliga arbete lika effektivt och bra. Med andra ord så blir levern sämre på att göra sig av med onyttiga ämnen.
Seniorträning tipsar om tre ingredienser som hjälper dig att avgifta din lever.

Vitlök

Vitlök innehåller mycket vitamin B6 vilket kan sänka homocysteinvärdet.

Homocystein är ett ämne som bildas i kroppen i samband med den naturliga förbränningen. Ett förhöjt homocysteinvärde kan öka risken för att inflammationer i levern.

 

Gurkmeja

Gurkmeja hjälper till att minska halterna av LDL-kolesterol i blodet eftersom det får levern att kunna absorbera mer. En förhöjd nivå av LDL-kolesterol kan innebära en ökad risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Rödbetor

Seniortränings sista tips denna gång handlar om rödbetor som bland annat innehåller en växtfiber som heter pektin. När levern genomgår sin naturliga avgiftning så gör den sig av med olika gifter. En del av dessa kan dock cirkulera runt i kroppen och ta sig in i levern igen. Pektinet fångar upp och binder fast de gifter som levern gör sig av med och får ut dessa ut kroppen den naturliga vägen.