FÖRVANDLA MAT TILL MUSKLER ISTÄLLET FÖR TILL FETT

Att gå ner i fettprocent samtidigt som man bygger eller behåller muskelmassa sägs vara väldigt svårt. Till att börja med så ska man inte vara rädd för kolhydrater vilket många verkar vara idag.

Vi ska titta lite närmare på insulin. När du äter kolhydrater så stiger ditt blodsocker och kroppens insulin jobbar för att sänka blodsockret till normala nivåer. Insulin är en av de mest ”anabola” hormonerna i kroppen. Två viktiga termer att hålla koll på när du är igång med din seniorträning är att anabolt betyder ”bygga” och katabolt betyder ”minska”. Men insulin kan vara anabolt för både muskelceller och fettceller i kroppen. Äter man på rätt sätt så behåller man muskler och minskar i fett. Äter man fel så ökar man i fett och minskar i muskler.

Det man behöver göra är att öka insulinkänsligheten. När den är hög behöver kroppen bara producera lite insulin för att sänka blodsockret efter en måltid. Detta gör att maten letar sig till muskelcellerna istället för fettcellerna.  Här kommer fyra förslag på hur du kan förvandla mat till muskler istället för fett:

1. Ät i rätt ordning

Din måltid innehåller protein, fett och kolhydrater. Genom att äta dom i rätt ordning så kan du öka insulinkänsligheten och minska blodsockertopparna. När du äter din måltid så ska du äta proteinet, fetterna och grönsakerna innan du äter kolhydraterna. På detta sätt sänker du glukos och insulinnivåerna i kroppen.

Det finns dock ett undantag till denna regel. Den enda gången du bör äta kolhydraterna först är direkt efter att du har tränat. Faktum är att den måltid du äter efter träning ska endast innehålla protein och kolhydrater. Inte fett, grönsaker eller fibrer. Detta eftersom att du efter träningen behöver en insulintopp för att snabbt mata musklerna samt sänka stresshormonet kortisol.

2. Ät fibrer

Får man i sig ordentligt med fibrer så ökar man insulinkänsligheten. Forskning visar även att ett högt fiberintag kan blockera upptaget av socker och fett. Vilket leder till viktminskning.

 

3. Träna regelbundet

Nästa steg du ska följa är att seniorträna regelbundet, vilket är ytterligare ett sätt att öka insulinkänsligheten. Men träningspassen ska vara max 45 min per tillfälle. Faktum är att det i vissa studier har visat sig att två träningspass om dagen på 20 minuter varje gång, eller tre pass på 15 minuter varje gång, kan ge bättre resultat. Om man inte är sugen på att ta sig till gymmet tre gånger om dagen så fungerar en snabb promenad på tio minuter efter varje måltid väldigt bra. Det både ökar insulinkänsligheten samt sänker stresshormoner ganska ordentligt.

 

4. Använd vinäger

Att få in vinäger i kosten sänker glukosupptaget från en kolhydratrik måltid. Så lite som en tesked äppelcidervinäger till salladen kan göra skillnad.

Hemlevererat.png

Inne på Hemlevererat.se hittar du mängder med produkter som du får hemskickade. Oftast till bättre priser än i den fysiska butiken.

200kr rabatt på mat

Alla nya kunder får 200kr rabatt på sin matbeställning. Hemlevererat till dörren såklart.

 

Gratis ljudböcker

Lyssna gratis på miljontals ljudböcker i 14 dagar. 

 

Apoteksvaror hem till dörren

Gå inte ut för att köpa dina apoteksvaror. Få det hemlvererat till dörren istället.