Min syn blir sämre – vad ska jag göra?

Tänk dig att ögonläkaren ger dig en diagnos, en ögonsjukdom som kraftigt kan komma att reducera din syn. Optikern kan inte hjälpa dig ytterligare – inga glasögon hjälper dig att se bättre. Vad gör du då?

Kommer läkaren att ge dig tips om hjälp i kommun, landsting eller vilka hjälpmedel du kan köpa själv för att underlätta vardagliga sysslor? Nej – tyvärr fungerar det sällan så. Läkarens uppdrag omfattar inte detta. Ögon och synen är ett eget kapitel när det gäller hjälpmedel. För att få komma till landstingets enhet Syncentralen får du inte se ”för bra”. Du kan alltid be ögonläkaren om en remiss – men det är Syncentralerna som avgör om du har rätt att erhålla deras hjälp. Ett av kraven för att få komma till en syncentral är att synskärpan med bästa korrektion på bästa ögat inte är bättre än 0,3 (dvs att man max kan läsa 3e raden uppifrån). Full synskärpa är 1,0.

Iris Hjälpmedel levererar synhjälpmedel till alla landsting i Sverige – och har dessutom en eButik där man själv kan köpa hjälpmedel. Vissa hjälpmedel förskrivs inte utan räknas som egenvård. Många vill handla privat – men vet inte var produkterna finns. På Iris Hjälpmedels hemsida finns möjlighet att läsa mer om synhjälpmedel och att beställa. Det finns också återförsäljare på 20-talet orter runt om i Sverige med de vanligaste synhjälpmedlen.


Ett av de första hjälpmedlen som kan komma i fråga är anpassad belysning. Några ögonsjukdomar ger en ökad känslighet för bländning och då kan belysning som har justerbar färgtemperatur och styrka vara bra. Vissa kontraster syns tydligare i det kallvita ljuset, när man t ex ska läsa, medan man ibland kanske vill ha en mysigare belysning och då kanske föredrar det varmvita ljuset.

När du sett över sin belysning är ofta ett bra och utprovat förstoringsglas nästa steg. Man ska inte ha ett starkare förstoringsglas än man behöver och det bästa är att prova sig fram. Modellerna är många. Kvaliteten på optiken/glaset kan göra stor skillnad. I förstoringsglas med hög kvalitet är det lättare att nyttja hela glasets yta när man läser. I förstoringsglas med lägre kvalitet kan man oftast enbart läsa i mitten av förstoringsglaset och det blir därmed svårare att få ett sammanhang.

I hemmet finns det mycket du kan göra för att förenkla vardagen. Man kan märka knappar och spisvreden med en stark färgad taktil ”märkdutt”. Det är en självhäftande liten ”plutt” som du kan fästa där du vill förtydliga något. Det kan vara en viss minut på mikron, en hissknapp eller en knapp på mobiltelefonen. Du kan också sätta färgade gummiband på schampo- och balsamflaskan i olika färger för att skilja dem åt. Det finns hushållsvågar och termometrar som genom en knapptryckning anger värdet med en röst/talsyntes. För dig som vill hålla vikten finns talande personvågar. Du ställer dig på vågen och får din aktuella vikt uppläst.

Mobiltelefoner finns med stora och tydliga knappar och display med goda kontraster. För dig som har en grav synnedsättning finns det mobiltelefoner med talsyntes och knappar – både för dig som endast vill ringa och hantera meddelanden och för dig som önskar en komplett smartphone.

Om du vill läsa mer eller beställa kan du skapa en inloggning på www.irishjalpmedel.se och få produkterna hemskickade. Vill du boka personlig rådgivning om synhjälpmedel i Stockholm kan du ringa 08-39 94 00.  Prenumerera gärna på digitala nyhetsbrev (e-brev) så skickar Iris Hjälpmedel inbjudningar när de har mässor och visningar i närheten av där du bor.

Och slutligen – det finns över 1000 synhjälpmedel där några säkerligen kan hjälpa också dig. Dessutom utvecklas de flesta ögonsjukdomar mycket långsamt. Så se till att undersök dina ögon regelbundet, sök hjälp och var inte rädd att nyttja synhjälpmedel om du behöver. De finns där för Dig. Bra för alla - nödvändiga för en del.

Åsa Lodin
Iris Hjälpmedel AB 

www.irishjalpmedel.se

info@irishjalpmedel.se

åsa.jpg
55592_detalj.jpg
bandit2.jpg