Senior par kramas
Nio nycklar som förändrar
DITT LIV TILL DET BÄTTRE

Vi ska nu gå igenom nio olika saker som kommer få fart på livet. Men eftersom vi vill att ni ska komma ihåg dessa nycklar så är det bra om ni antecknar allteftersom ni läser vidare.

 

Nu ska vi förvandla kunskap till styrka. Så medan ni läser punkt för punkt, betygsätt er hur bra ni är idag på varje steg. Skriv ner ert ärliga betyg på ett papper tillsammans med vad ni tycker är viktigast från varje punkt. Ok, nu kör vi.

 

1. Ät en bra kost för din hjärna

Hur har du det med kosten egentligen? Se till att äta mat som skyddar hjärnan. Som till exempel avokado, blåbär, broccoli, ägg, kokosolja, olivolja, vildfångad lax och gurkmeja.

 

2. Automatiskt negativa tankar

Hur stark är du? Spelar dina tankar någon roll? Ja eller ja? Tänker du att du inte klarar av saker? Att du är för gammal?

Så här är det, om du slåss för dina begränsningar så får du behålla dessa. Tvinga dig själv att tänka positivt.

 

3. Fysisk träning
Det vi i grunden pratar om här är rörelse. Hjärnans främsta funktion är att kontrollera din rörelse. Det finns inte bara en hjärna till kropp-koppling utan även en kropp till hjärna-koppling. Att röra på sig stimulerar hjärnan. Stillasittande är den nya tidens rökning.

 

4. Positivt umgänge
På en skala ett till tio, hur peppad, engagerad och motiverad blir du av ditt sociala umgänge? Umgås med människor som har en positiv effekt på dig. Har du inte några såna omkring dig idag så ut och leta. Ta kurser, gå med i föreningar åk iväg på gruppresor.

 

5. Ren närmiljö
Hur organiserad är du? Din yttre värld reflekteras av din inre och tvärt om. Om du har det städat och rent omkring dig så är det mycket enklare att kunna tänka klart.

 

6. Din sömn
På en skala mellan ett och 10, hur bra sover du? Sömn är bland det viktigaste du har i ditt liv. Sömnen förbättrar ditt minne, bygger dina muskler och rensar bort plack från hjärnan. Dessutom ökar din kreativitet av drömmar. Elias Howe fick idén till symaskin i en dröm, Paul Mccartney kom på låten ”Yesterday” när han drömde, Mary Shelley fick idén till Frankenstein under en dröm och det periodiska systemet kom till en kemist i en dröm.

 

7. Skydda din hjärna
Här pratar vi inte om att ha hjälm på sig när man cyklar. Det är såklart jättebra det också men ta en titt på hur mycket elektronisk strålning du utsätter dig för? Tror ni att vi föddes för att kunna hantera all elektricitet som till exempel kommer ut ur alla telefoner, läsplattor och trådlösa nätverk?

 

8. Ny kunskap
Lär dig något nytt varje dag så kommer du leva längre och leva bättre. Oavsett din ålder så finns det alltid nya saker att lära sig. Ingen människa kan allting. Ny kunskap stimulerar hjärnan.

 

9. Hantera stress
Troligtvis förstår du inte hur mycket stress du har i ditt liv tills du faktiskt tar dig tid att koppla av och reflektera på riktigt. Det är som att fiskar inte ser vattnet eftersom det är där hela tiden. Lär dig att hantera din stress. Börja meditera, stäng av och gå ut i skogen eller hitta det som fungerar för just dig.