1_j4pbvDVmFL-RdeoCSQZBhg.png
😴Sömnkvalitet - Grunden För Bra Hälsa och Välmående😴

Vi sover ungefär ⅓ av våra liv och god sömnkvalitet är helt avgörande för en bra hälsa och välbefinnande, i synnerhet när vi blir äldre eftersom vi tappar mellan 60-80% av den djupsömn vi njöt av som unga. 

 

Sömn är en biologisk grundfunktion som finns hos oss alla och styrs av en mängd faktorer. Det är mycket som händer när vi sover och god sömn är grunden för vår återhämtning. Ett av de organ som vilar och återhämtar sig mest är hjärtat och det finns tydliga samband mellan god sömn och god hjärthälsa. 

 

Sömn och hjärtat

Den läkande djupsömnen (NREM) skickar lugnande signaler till det sympatiska nervsystemet och vårt “lugn och ro” system tar vid. Det innebär att kroppen varvar ner och som ett resultat sjunker såväl blodtryck som puls. NREM sömnen fungerar som kroppens egen blodtrycksmedicin och låter hjärtat få den vila som behövs.

Utöver en god hjärthälsa så kan bra sömnkvalitet förebygga sjukdomar som bl.a. diabetes och alzheimers, men också bidra till ett stärkt immunförsvar.     

 

Sömnkvalitet och immunförsvaret

Immunförsvaret älskar god sömn och sömnen har stor betydelse för hur effektivt immunförsvaret fungerar. Att sömn och immunförsvar påverkar varandra på en rad olika sätt är konstaterat och enligt professor Mats Lekander kan bra/mindre bra sömnkvalitet sätta igång olika processer i immunsystemet och få det att fungera bättre och sämre. 

 

Medan vi sover produceras skyddande och infektionshämmande ämnen i kroppen, såsom cytokiner. Dess funktion är i sin enkelhet att transportera kemiska signaler som förstärker vårt immunsystem. Uttrycket ”att sova sig frisk” har därmed mycket sanning i sig. 
 

Hur kan man förbättra sömnkvaliteten?

Att sova gott är ett resultat av en serie handlingar under en dag, eller till och med en längre period än så. Av egen erfarenhet så anser jag dock att timmen innan jag skall sova är central för min sömnkvalitet. Jag stänger av dator och TV, lägger undan mobilen och dämpar belysningen. Dessutom ser jag till att sovrummet är en bekväm och lugn plats för sömn och mys och att sängen, täcken och kuddar är i toppkvalitet.  

 

Sov gott i helgen😴😴😴

Läs också om detta:

Öka din styrka

Första listobjektet. Klicka här för att lägga till ditt eget innehåll här eller anslut till data från dina samlingar.

Få en bra start

Första listobjektet. Klicka här för att lägga till ditt eget innehåll här eller anslut till data från dina samlingar.

Den nyttiga maten

Första listobjektet. Klicka här för att lägga till ditt eget innehåll här eller anslut till data från dina samlingar.